Meer over de muziekstijlen

In deze contrabasles praktijk, kan je de Techniek en Positie spel leren, wat zeker goed is voor het goed leren bassen in elke muziekstijl: Volg Klassieke techniek, Jazz, Blues of Latin.

Leer de typisch kenmerkende onderdelen als ritme en akkoorden  begrijpen en toepassen e.a.

Leer hoe het is om Bassist te zijn op niveau en wat daarvoor nodig is. 

Veel is hier nu te vinden betreft  lessen, maar wil je nog meer info, neem even contact op. Deze pagina wordt aangevuld, want deze pagina is nu even deels under construction.

Klik voor Meer over de Jazz contrabasles

Eerst gaan we in 2 leren spelen, als in oudere jazz stijlen, en daarvoor gebruiken we grondtoon en kwint afgewisseld met grondtoon en terts. Aangevuld met doorgaande noten toonladder figuren.

Als je meer hierover wil weten kom dan eens op proefles.

Walking bass, het leren maken van deze mooie loopjes, gaan we voorbereiden: door toonladderfiguren en gebroken drie en vierklanken te studeren. Daarna combineren we die door chromatisch naar de eerste noot van de volgende maat toe te spelen. Dat klinkt misschien moeilijk, maar met mooie oefeningen is dat wel te bevatten. Standards analyseren en leren we baslijnen en akkoorden van spelen en ook de melodie. We spelen samen en je krijgt meespeel fragmenten langzaam en snel, dus oefeningen voor thuis mee. Ook analyseren we baspartijen van de bekende meesters.

Klik voor Meer over de klassieke Muziek en Techniek Lessen

Toonladders en gebroken drie klanken en omkeringen, het positie leren spelen doen we vanuit de methode van Simandle. Standaard is dat in Nederland, België en Amerika de meest gebruikte methode. Gevorderden kunnen de methode van Nanny of Bille erna gebruiken Je leert de F sleutel (traditioneel voor basspelende instrumenten) grondig lezen. Zuiver intoneren blijft elke les belangrijk. Het klassieke repertoire zit in het pakket, wel grondig oefenen.

Link naar meer info betreft de verschillende types strijkstok voor de Contrabas, klik om te openen.

 

Klik voor Meer over Latin - Z. Amerikaanse contrabas stijlen
Het ritme van Latin basstijlen is van vitaal belang om de levendige en opwindende groove van deze muziekgenres over te brengen.

Ik kan je begeleiden in enkele Z. Amerikaanse muziek stijlen. Latin-Cubaans, Braziliaans en het Argentijnse basspel.

Hier zijn enkele belangrijke elementen en tips met betrekking van het contrabas leren spelen in het ritme van Cuban Latin basstijlen:

  1. Montuno-patroon: Dit is een veelvoorkomend ritmepatroon (clave) in Latin muziek, Dit patroon omvat het spelen van syncopische patronen, waarbij je de accenten plaatst op de off-beats en syncopische momenten. Leer dit herkenen en oefen in de les en thuis, om vertrouwd te raken met de typische groove.
  2. Tumbao-patroon: In genres zoals Afro-Cubaanse muziek en mambo wordt het tumbao-patroon vaak gebruikt. Dit repetitief ritmepatroon wordt gespeeld op de bas en de drums, waarbij de baslijn de puls van het ritme versterkt.

Test jezelf regelmatig met een metronoom en speel samen met opnames en ook met andere muzikanten om je ritmische vaardigheden te versterken. Het gaat in dit genre er om de interactie en het groepsgevoel en groepssound te ontwikkelen.

Het werken met een ervaren basdocent is van grote waarde, omdat die je kan begeleiden bij het ontwikkelen van de juiste techniek en je kunnen helpen bij het begrijpen van de complexiteit van Jazz en Wereldmuziek. 

We gebruiken ook de stuwende bassgrooves van  Braziliaanse en het Argentijnse basspel in deze muziek ... meer daar over komt nog.

Klik voor Meer over de Blues en Country Contrabasles

Eerst gaan we in 2 leren spelen, als in oudere jazz stijlen, en daarvoor gebruiken we grondtoon en kwint afgewisseld met grondtoon en terts. Aangevuld met doorgaande noten toonladder figuren. Bluesy loopjes passen er ook erg mooi in, die komen aanbod.

Meer tekst komt nog. Deze pagina is under construction verder.

 

Meer over Luc Van Gestel

Ik ben een ervaren en gediplomeerd contrabasdocent met jarenlange ervaring in zowel jazzmuziek, wereldmuziek en klassieke muziek technieken. Mijn passie is om de stijl kenmerkende technieken, kennis en liefde voor het spelen in die stijlen over te brengen op mijn leerlingen.

 

foto docent

Leer tijdens de contrabasles de technieken en de denkwijze van je favoriete basspelers.

Onderwerpen voor het vlot contrabas leren spelen:

Improviseren op akkoorden. theorie, inzicht in ritmisch, harmonisch en melodisch spel, toonvorming, techniek.

Klassieke techniek - strijken - positiespel

Ook andere

 stijl kenmerkende technieken

Oudere of hedendaagse Jazz, Rock, blues, Latin, salsa, Argentijns Funk Slap e.a.

Solo's leren spelen

Kom gerust eens op proefles voor het contrabas leren spelen op niveau jazz klassiek e.a.

Groeten Luc

man carrying double bass by Grant Faint

Contactgegevens

  CONTRABASLES-ROTTERDAM.NL
  Adres:
  Buziaustraat 11
  3034WC Rotterdam

 

    Neem gerust contact op, ik reageer vlot. 

    telefoonnr. 0616147408 of Klik hier om te bellen!